Om trykfiler og Papirstyper | Nemprint

Om trykfiler & Papirstyper

Lav din trykklare PDF i det rigtige program

En korrekt trykklar PDF er lavet i enten Adobe InDesign eller Adobe Illustrator, eller andet program, der er beregnet til at lave PDF’er til grafisk brug.
Microsoft Office-programmer som Word, PowerPoint, Publisher, Excel eller andre tilsvarende programmer egner sig ikke til grafisk brug. Brug af disse programer kan medføre forkerte farver mv. 

Bruger du et Offce program, skal du altid gemme som PDF, og sende os PDF filen til tryk.

Din PDF skal indeholde skæremærker/bleed

Når du sender os en trykfil, der skal beskæres, er det vigtigt, at filen indeholder skæremærker/bleed. Der skal alitd være min. 2 mm bleed til beskæring. Det betyder, at billeder/elementer, der skal trykkes til kant, skal gå min. 2 mm. ud over dit endelige layout.

Laver du ikke bleed / skæremærker på din PDF fil, vil vi autoamtisk tilføje dette for dig, vi sender filen til godkendlse hvis vi mener der er brug for din godkendelse inden tryk. Mener vi ikke det er nødvendigt bliver din trykfil sendt til tryk. Vi kan overse fejl i trykfil, der er leveret ukorrekte. Derfor vil det ikke være en berettiget grund til en reklamation. Hvis trykfiler er levert forkert.

HUSK PLADS TIL BESKÆRING!

Husk at der altid skal være min. 2 mm “bleed” til beskæring. Dvs. hvis der er elementer der skal gå til kant skal de gå min. 2 mm udover dit endelige layout. Teksten placeres ligeledes minimum 2 mm inde fra kanten i forhold til den endelige størrelse, dette kaldes safe zone. og sikre at der ikke bliver skåret i din tekst under produktionen.

Billeder skal være 300 dpi

For at sikre at dine billeder bliver skarpe og tydelige, skal billeder være 300 DPI. Er billederne mindre end 300 DPI risikerer du, at din etiket bliver “grynet”/uskarp. Vi tjekker ikke for billed opløsning inden print. Men du kan sende din trykfil til gratis filtjek, inden du bestiller.

Farveprofil

Farveprofilen skal være Coated Fogra39 – eller ingen. CMYK og 300 dpi, eller som vektor.

CMYK-farver

Dine tryksager printes i CMYK-farver. Vær opmærksom på, at din PDF indeholder CMYK-farver og ikke RGB, da der ellers er risiko for, at farverne i dit print ikke stemmer overens med PDF-filen.
Indeholder din PDF pantoner, vil vi matche den med den bedst mulige CMYK farve. Men du kan ikke forvente en 100% tone i tone match.
Vores maskine konverterer automatisk pantonefarver til CMYK. Ønsker du ikke, at vores maskine skal konvertere dine pantonefarver, skal du selv konvertere til CMYK.

Dokumentets størrelse = Tryksag størrelse

Dokumentet skal have den størrelse, som din tryksag har. Det vil sige, at er din plakat 50×70 cm.  Skal dokumentet ligeledes være 50 x 70 cm. + 2mm bleed / skæremærker. 

Skrifter/fonte inkluderet

Skrifter (fonte) skal være inkluderet/embedded i PDF-filen. Eller være lavet om til kurver / vektor grafik.

Speciel form (specialstans)

Hvis din tryksag en speciel form (specialstans), er det vigtigt, at du laver en definition i din PDF i det øverste lag for sig, og kalder denne for stans.

Overprint ved spotlak + hvid blæk

Vælger du en tryksag hvor der skal printes med en 5. farve. F.eks.  med  hvid eller Spotlak,  skal dette angives i din fil i et lag for sig, og du skal kunne arbejde med spot-farver.

Skal du printe med hvid, gøres dette sådan her. (skal du printe med lak, skal du blot kalde din spotfarve for: Varnish

  1. Din PDF skal være bygget op i flere lag, White lag, skal indholde alt det der skal printes med hvid. 
  2. Alt i dette lag skal have farve:  “Spot1
  3. Alt skal derefter sættes til “Overprint fill
Hvid printe altid først, altså under cmyk laget, også selvom det er øverst i din PDF fil.


Eksempel på trykfil med hvid blæk template her.   Eksempel på trykfil med spotlak her.

Vi har printet et eksempel her, hvor du kan se resultatet, ud fra PDF-filen. Bemærk at der er lavet hvid under POW nederst, men ikke øverst.

Konturskåret flyer med stans + bukkestreger (crease)

Skal du have lavet tryksager der skal skæres ud efter en special stans, kan du lave din egen kontuskæring i din trykfil, vi kan både skære og crease (lave buggestreger) ud fra din trykfil. Du skal lave en PDF fil med flere lag. Skal der f.eks. Både laves skæring og crease, skal din trykfil laves sådan her:

Øverste lag og ned: Through Cut, Crease, Print

Hent eksempel på bordskilt med stans + crease her.

Produkter med Through Cut er blandt andet: Konturskåret flyers, Die Cut stickersBordskilte.